I make 4 my city : Faboccia

le projet
Faboccia

FabLab 127° Cap Sciences - Bordeaux

Pochylnia wspomagająca do uprawiania Bocci stworzona w FabLab Solidaire w Bordeaux w celu uczynienia z tego sportu strategicznego dyscypliny sportowej dla osób niepełnosprawnych. Pochylnia o nazwie Faboccia jest przystosowana do wszystkich sportów wywodzących się z gry w bule oraz do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Kto, co?
Pięciu licealistów zaangażowało się w ten projekt i opracowało go, ucząc się od podstaw produkcji cyfrowej, a w szczególności cięcia laserowego i druku 3D, w duchu Open Source & Open Hardware, które są charakterystyczne dla projektów pracowni FabLab Solidaire.

Cel?
Zapewnienie wszystkim łatwego wykonania pochylni do Bocci służącej do uprawiania dedykowanej dyscypliny sportowej, a tym samym ułatwienie aktywności fizycznej osobom niepełnosprawnym dzięki możliwościom dostosowywania i personalizacji.

Jak?
Oprócz produkcji cyfrowej, cięcia laserowego i druku 3D, w pracowni FabLab wykonano dodatkową pracę mającą na celu wypromowanie pochylni Faboccia: stworzenie identyfikacji wizualnej, opakowania oraz nośników komunikacji i promocji imprez sportowych związanych z wprowadzeniem nowego produktu (np. goodies czy kółka na klucze).

partager

prix de paris 2024

trois autres projets au hasard

Platforma Open Source umożliwiająca współtworzenie na nowo dyscyplin sportowych i uczynienie ich bardziej przyjemnymi, praktycznymi i motywującymi… a to wszystko dzięki zastosowaniu technologii cyfrowej, postawie solidarności oraz społeczności twórców sportowych.

Sporty open source

FabLab Egyt - Le Caire

Jadalne szachy do samodzielnego wyprodukowania i do zjedzenia! Trzynaścioro młodych ludzi łączy umiejętności cyfrowe z kulinarnymi i, wykorzystując produkcję cyfrową, tworzy prototyp przeznaczony do aktywizowania stowarzyszeń, szpitali, szkół itp., promując tym samym bezpieczeństwo żywieniowe.

Szachy-taca na posiłek

FabLab Pot-au-Fab - Paris

Młodzi ludzie przedwcześnie kończący naukę i gimnazjaliści cierpiący na upośledzenie słuchu tworzą filmy wideo umożliwiające poznawanie przez internet działalności klubów sportowych aglomeracji dijońskiej.

Odkrywanie klubów sportowych w Grand Dijon

FabLab Kellefabrik - Dijon

pied le challenge des fablabs solidaires

pied article